|
Comentário geral Acerola, or West Indian cherry (Malpighia Emarginata), is a tropical fruit native to Central America and the Caribbean. It has spread throughout South America, adapting to cultivation in tropical and subtropical climates. Acerola is also cultivated in countries such as Mexico, China, and parts of Southeast Asia and India, but Brazil is one of the world's leading centers for the cultivation, consumption, and export of this fruit. The country has a wide variety of registered cultivars, catering to different processors/consumers. For example, some varieties are suitable for fruit processing, others for fresh consumption, the manufacture of dietary supplements, etc. (Miskinis et al., 2023; Olędzki, Harasym, 2024).
Nationally, the Northeast region accounts for the largest volume and value of production, accounting for over 60% of national production. The state of Pernambuco (21,351 t) is the largest national producer in tons, followed by Ceará (7,578 t), Sergipe (5,427 t) and Piauí (4,690 t) (IBGE, 2017). The Sub-middle São Francisco Valley region is one of Brazil's largest fruit-growing hubs. It is located in the semi-arid region of Northeastern Brazil and covers an area of 125,755 km², extending from western Pernambuco to northern Bahia.
The inventory details all inputs and emissions related to the establishment and maintenance of a acerola orchard over its 10-year lifespan, on a 1-hectare area, considering implementation, maintenance, and end-of-life. The stages from land clearing and preparation to harvest, for the year 2010, were included, encompassing aspects such as seeds, irrigation (with energy and water), transportation of inputs to the farm and on-farm transportation, and the treatment of waste and wastewater/effluents. This dataset represents the production of 1 kg of fresh acerola (Malpighia emarginata, types Costa Rica, Flor Branca, Okinawa, Sertaneja BRS 152 e Junco), unpackaged, at the farm gate.
References:
ALLVET QUÍMICA INDUSTRIAL LTDA. Ficha de Informações de Segurança de Produtos Químicos: Bertac aerossol. Londrina: 2004. Disponível em: https://pearsonsaudeanimal.com/wp-content/uploads/2021/12/bertac-aerosol-allvet-fispq.pdf. Acesso em: 13 jan. 2025.
ALMAD AGROINDUSTRIA LTDA. Ficha de Informações de Segurança de Produtos Químicos: Óleo mineral USP. Diadema: 2016. Disponível em: https://labmixquimica.com.br/wp-content/uploads/2016/07/026-a_fispq_oleo_mineral_usp-2.pdf. Acesso em: 13 jan. 2025.
BARBOSA, G. A. N. et al. Caracterização do resíduo de acerola visando a conversão termoquímica. Blucher Chemical Engineering Proceedings, v. 1, n. 4, p. 881-886, 2017.
BARBOZA, S.B.S.C.; TAVARES, E.D.; MELO, M.B. de. Instruções para o cultivo da acerola. Aracaju: EMBRAPA-CPATC, 1996. 42p. (EMBRAPA-CPATC. Circular Técnica. 6). Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/44461/1/CPATC-DOCUMENTOS-6-INSTRUCOES-PARA-O-CULTIVO-DA-ACEROLA-FL-13124.pdf. Acesso em: 4 jan. 2025.
BARIZON, R.R.M. et al. PestLCI Model: parameterization for scenarios of Brazilian agricultural production. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2021. 30 p. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/1137347/1/Barizon-PestLCI-model-2021.pdf. Acesso em: 12 fev. 2025.
BORGES, A.L. Recomendações de calagem e adubação para abacaxi, acerola, banana, citros, mamão, mandioca, manga e maracujá. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2021, 2. ed., 303 p. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226951/1/livro-RecomendacaoCalagemAdubacao-AnaLuciaBorges-AINFO.pdf. Acesso em: 20 março. 2025.
CALGARO, M.; BRAGA, M.B. A cultura da acerola. Brasília: EMBRAPA Semiárido, 2012. 3. ed. 144 p. (Coleção Plantar, 69). Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/128278/1/PLANTAR-Acerola-ed03-2012.pdf. Acesso em: 18 fev. 2025.
CARVALHO, P.E.R. Circular técnica 134: Cerejeira da Amazônia (Amburana acreana). Colombo: Embrapa Florestas, 2007, 1. ed. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/313872/1/Circular134.pdf. Acesso em: 16 jan. 2025.
COMITÊ DE FOMENTO INDUSTRIAL DE CAMAÇARI (COFIC). Principais Serviços, Produtos e Aplicações das empresas do Polo Industrial de Camaçari. Camaçari, 2024?. Disponível em: https://coficpolo.com.br/pagina.php?p=98. Acesso em: 11 março. 2025.
CUNHA, T. J. F. et al. Solos do Submédio do Vale do São Francisco: potencialidades e limitações para uso agrícola. Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 60 p., 2008. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/161560. Acesso em: 10 jan. 2025.
DE OLIVEIRA FILHO, J. G. et al. Acerola (Malpighia emarginata) pulp: Characterization and stability of anthocyanins under different conditions. Food Science and Technology, v. 43, 2023.
DOS SANTOS, I. A.; NOGUEIRA, L. A. H. Estudo energético do esterco bovino: seu valor de substituição e impacto da biodigestão anaeróbia. Revista Agrogeoambiental, 2012.
DOS SANTOS, P.H.; VILLWOCK, A.P.S. Análise da viabilidade econômica do cultivo de acerola em propriedade familiar do estado de Sergipe. Extensão Rural, v. 31, p. e71667-e71667, 2024.
EMMENEGGER, M.F.; DÉLERCE-MAURIS, C.; PORTÉ, C. Models integrated in Ecoinvent LCI calculation tool for crop production. Quantis e Ecoinvent Association, 2018. Disponível em: https://19913970.fs1.hubspotusercontent-na1.net/hubfs/19913970/Knowledge%20Base/Database/Sectors/Ecoinvent_Tool_Model_Description_20180130.pdf. Acesso em: 1 fev. 2025.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA (EMBRAPA). Sistema Nacional de Pesquisa Agropecuária. In: EMBRAPA. Brasília, 1992. Disponível em: https://www.embrapa.br/snpa. Acesso em: 09 out. 2024.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA (EMBRAPA). Método BRLUC (Brazilian Land Use Change) versão 1.3. 2020. Disponível em: https://brluc.cnpma.embrapa.br/. Acesso em: 07 jan. 2025.
FAIST EMMENEGGER, M., REINHARD, J., ZAH, R. Sustainability Quick Check for Biofuels. Background report. Agroscope Reckenholz-Tänikon. Dübendorf, 2009. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/279440119_Sustainability_Quick_Check_for_Biofuels_Background_Report. Acesso em: 17 março 2025.
FERREIRA, K. S. et al. Crescimento e acúmulo de nutrientes em mudas de aceroleiras em função da aplicação de diferentes doses de nitrogênio e potássio. In: Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215. 2019. p. 37-50.
FMC QUÍMICA DO BRASIL LTDA. Ficha de Informações de Segurança de Produtos Químicos: Marshal. Campinas: 2021. Disponível em: https://fmcagricola.com.br/Content/Fotos/FISPQ%20-%20Marshal%20400.PDF. Acesso em: 13 jan. 2025.
IHARABRAS INDÚSTRIAS QUÍMICAS. Ficha de Informações de Segurança de Produtos Químicos: Iharaguen – S. Sorocaba: 2017. Disponível em: https://silo.tips/download/iharaguen-s-verificar-restioes-constantes-na-lista-de-agrotoxicos-do-estado-do-p. Acesso em: 10 jan. 2025.
INSTITUTO NACIONAL DE METEOROLOGIA (INMET). Banco de Dados Meteorológicos. 2025. Disponível em: https://bdmep.inmet.gov.br/. Acesso em: 11 abril 2025.
INSTITUTO BRASILEIRO DE INFORMAÇÃO EM CIÊNCIA E TECNOLOGIA (IBICT). Guia Qualidata: requisitos de qualidade de conjuntos de dados para o Banco Nacional de Inventários do Ciclo de Vida. Brasília: IBICT/MCT, 2017. 58 p. Disponível em: https://acv.ibict.br/wp-content/uploads/2017/05/Qualidata.pdf. Acesso em: 20 jan. 2025.
INSTITUTO NACIONAL DE PROPRIEDADE INTELECTUAL (INPI). Ficha Técnica de Registro de Indicação Geográfica (IG200701). Petrolina: 2009. Disponível em: https://www.gov.br/inpi/pt-br/servicos/indicacoes-geograficas/arquivos/fichas-tecnicas-de-indicacoes-geograficas/ValedoSubmdioSoFrancisco.pdf. Acesso em: 19 fev. 2025.
INTERGOVERNMENTAL PANEL ON CLIMATE CHANGE (IPCC). Guidelines for national greenhouse gas inventories. Geneva: National Greenhouse Gas Inventories Programme, 2006. Disponível em: https://www.ipcc-nggip.iges.or.jp/public/2006gl/. Acesso em: 10 abril 2025.
MISKINIS, R. de A. S. et al. Bioactive compounds from acerola pomace: A review. Food chemistry, v. 404, p. 134613, 2023.
MÜLLER CARNEIRO, J., DIAS, A.F., BARROS, V.d. et al. Carbon and water footprints of Brazilian mango produced in the semiarid region. Int J Life Cycle Assess, 24, 735–752 (2019). https://doi.org/10.1007/s11367-018-1527-8.
NEMECEK, T. et al. Methodological guidelines for the life cycle inventory of agricultural products. World Food LCA Database (WFLDB). Quantis and Agroscope, v. 3.5, 2019. Disponível em: https://simapro.com/wp-content/uploads/2020/11/WFLDB_MethodologicalGuidelines_v3.5.pdf. Acesso em: 4 fev. 2025.
NOVAES, R. M. L. et al. Estimating 20‐year land‐use change and derived CO 2 emissions associated with crops, pasture and forestry in Brazil and each of its 27 states. Global Change Biology, v. 23, n. 9, p. 3716-3728, 2017.
OLĘDZKI, R.; HARASYM, J. Acerola (Malpighia emarginata) Anti-Inflammatory Activity—A Review. International journal of molecular sciences, v. 25, n. 4, p. 2089, 2024.
QUEIROGA, V. de P.; GOMES, J. P.; MENDES, N. V. B. et al. Sistema produtivo da acerola (Malpighia emarginata Sessé & Mociño ex D.C). In: QUEIROGA, V. de P. et al. (ed.). Acerola (Malpighia emarginata Sessé & Mociño ex D.C.): tecnologias de plantio e utilização. Campina Grande: AREPB, 2023. p. 10-127. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162484/1/Sistema-produtivio-acerola-2023.pdf. Acesso em: 9 jan. 2025.
SPITTI, A. M. D. S. Estudo de Impacto Ambiental - EIA da Fazenda Baixão do Vexame. Pimenteiras: Secretaria Estadual de Meio Ambiente e Recursos Hídricos (SEMARH), 2023. Disponível em: https://siga.semar.pi.gov.br/media/uploads/2023/12/13/6a3a0d90-cdd9-4f88-a3a2-44dea0b538aa.pdf. Acesso em: 07 jan. 2025.
STEPAN. MAKON® TD-6. 2023. Disponível em: https://pt.stepan.com/content/stepan-dot-com/pt_br/products-markets/product/MAKONTD6.html. Acesso em: 13 jan. 2025.
TEIXEIRA, A. H. C.; FILHO, J. M. P. L. Condições climáticas do Vale do São Francisco. Brasília: EMBRAPA, 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/en/agencia-de-informacao-tecnologica/cultivos/manga/pre-producao/caracteristicas/clima/vale-do-sao-francisco#:~:text=A%20precipita%C3%A7%C3%A3o%20pluvial%2C%20por%20sua,Juazeiro%2C%20%C3%A9%20de%20542%20mm. Acesso em: 10 jan. 2025.
UNITED STATES DEPARTAMENT OF AGRICULTURE (USDA). FoodData Central Food Details: Acerola, (west indian cherry), raw. 2018. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/food-details/171686/nutrients. Acesso em: 1 abril. 2025.
VIONNET, S. et al. Quantis Water Database - Technical report. Quantis Water Database consortium. Quantis Switzerland, v. 1, 2012. Disponível em: https://quantis.com/wp-content/uploads/2017/02/wdb_technicalreport_2012-03-19_quantis-1.pdf. Acesso em: 11 jan. 2025.
|